ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Interventional Radiologist fluent in English - Belgium


Για πληροφορίες πίεστε εδώ...

Π.Μ.ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

"ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ" 

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩN

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015

ΥΠΟΒΟΛΕΣ ΕΩΣ 15/10/2014

 

Για περισσότερες πληροφορίες πίεστε εδώ...

Για να δείτε τις εργασίες πιέστε εδώ...

Μέγιστη Τιμητική Διάκριση

Στις 27/03/2012 επιδόθηκε στον Ομότιμο Καθηγητή Ακτινολογίας κ. Δημήτριο Α. Κελέκη το Χρυσούν Μετάλλιο Επεμβατικής Ακτινολογίας της Αμερικανικής Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας, το οποίο αποτελεί την ανώτατη διάκριση της Society of Interventional Radiology (SIR) των ΗΠΑ. 40 Ιατροί Ακτινολόγοι σε όλο τον κόσμο έχουν πάρει αυτή την διάκριση και από αυτούς 4 μόνο είναι Ευρωπαίοι.
Ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Δημήτριος Κελέκης είναι ο ιδρυτής και πρώτος Καθηγητής του Β΄ Εργαστηρίου Ακτινολογίας και γι’ αυτό θεωρούμε ότι η ως άνω διάκριση αποτελεί μέγιστη τιμή τόσο για το Β΄Εργαστήριο Ακτινολογίας όσο και για το ΕΚΠΑ και την Ελλάδα γενικότερα.

Για περισσότερες πληροφορίες πιέστε εδώ...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ελληνική Εταιρεία Επεμβατικής Ακτινολογίας, Αγγειοακτινολογίας & Νευροακτινολογίας οργανώνει Συνεδριάσεις σχετικά με το Μαστό.

Περισσότερες πληροφορίές εδώ...

Εισαγωγή Μέλους

Επισκέψεις

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 430492
Home ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΝΕΦΡΟΣΤΟΜΙΑ

ΝΕΦΡΟΣΤΟΜΙΑ

Τι είναι η διαδερμική νεφροστομία.

Διαδερμική σημαίνει δια μέσω του δέρματος και νεφροστομία σημαίνει τοποθέτηση σωλήνα μέσα στο νεφρό. Τα ούρα φυσιολογικά αποχετεύονται απο ένα λεπτό σωλήνα, τον ουρητήρα στην ουροδόχο κύστη. Οταν ο σωλήνας αύτος αποφράσεται απο μία πέτρα ή έναν θρόμβο αίματος, ο νεφρός μπορεί να υποστεί ζημια. Είναι δυνατό να παροχετεύσουμε τα ούρα βάζοντας ένα λεπτό πλαστικο σωλήνα μέσα απο το δέρμα στο νεφρό υπο τοπική αναισθησία. Τα ούρα μαζεύονται έτσι σε μια σακούλα έξω απο το σώμα. Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα στο ακτινολογικό τμήμα. Μπορεί να γίνει ομως και σε μία χειρουργική αίθουσα, με τη χρήση φορητού ακτινολογικου μηχανήματος ή φορητού υπερηχολογικου μηχανήματος.

Τι συμβαίνει κατά την διαδερμική νεφροστομία

Εαν και η τεχνική μπορεί να διαφέρει σε γενικές γραμμές είναι ως εξής: o ασθενής ξαπλώνει μπρούμυτα στο ακτινολογικό τραπέζι και τοποθετείται ένας φλεβοκαθετήρας για τη χορήγηση αναλγητικών και χαλαρωτικών φαρμακων. Ο φλεβοκαθετήρας αφου τοποθετηθεί δεν πονάει. Τοποθετουνται συσκευες παρακολουθησης στο στήθος και το δακτυλο του ασθενους ενώ μπορεί να χρειασθεί να δοθεί οξυγόνο. Η ολη διαδικάσία γίνεται υπο συνθήκες αποστείρωσης. Ο ακτινολόγος καθοδηγεί τον λεπτό πλαστικό σωλήνα (καθετήρα) υπο ακτινοσκοπικό ελεγχο ή με τη βοήθεια υπερήχου. Αυτο γίνεται στην πλατη του ασθενους ακριβώς κάτω απο τα πλευρά του. Τοπικό αναισθητικό εγχυεται στο δέρμα και μια λεπτη βελονα εισερχεται στο νερφό.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποιες οι επιπλοκές.

Η διαδερμικη νεφροστομια είναι μια ασφαλής μεθοδος αλλα υπάρχουν κινδυνοι και επιπλοκές οπως σε κάθε ιατρική πράξη. Σχεδόν σε ολες τις περιπτώσεις θα δούμε αιμα στα ούρα. Αυτο δεν είναι επικινδυνο αφου σταματάει μετά απο μερικές ώρες. Μερικες φορές ο ακτινολόγος δεν μπορεί να τοποθετησει στο επιθυμητο σημείο τον σωλήνα στο νερφρό. Εαν αυτο συμβει θα δοκιμαστεί μία αλλη μέθοδος ώστε να ξεπεραστεί η αποφραξη. Καποιες φορές υπάρχει διαρροή ουρων απο το νεφρό, η οποία προκαλει μια μικρη συλλογή υγρου στην κοιλια. Εαν αυτη η συλλογή μεγαλωσει ισως χρειαστει να παροχετευθει. Ο νεφρός μπορεί να αιμορραγήσει. Σπανια η αιμορραγια είναι σοβαρή και τοτε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Η λοιμωξη των νεφρών αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά με αντιβίωση. Μειζονες επιπλοκές οπως θάνατος, συμβαίνει σε λιγότερο από 0,5 % των περιπτώσεων.

Ποια είναι η προετοιμασία για την νεφροστομια

Ο ασθενής δεν πρέπει να φάει για 4 ώρες πριν την εξέταση, αλλά μπορεί να πιει λίγο νερό. Ισως χορηγηθεί κάποιο χαλαρωτικό και αντιβίωση. Θα φορέσει μια νοσοκομειακή ποδιά. Εαν είναι αλλεργικός πρέπει να ενημερωσει τον ιατρό του. Το ιδιο ισχύει έαν έχει υπάρξει παλαιότερη αντίδραση σε σκιαγραφικό, το υγρό που χρησιμοποιείται δηλαδή στις ακτινογραφίες των νεφρών και στην υπολογιστική τομογραφία.

Τι νιώθει ο ασθενής

Ισως υπαρξει μια μικρη δυσφορία για λιγο αλλά αυτη αντιμετωζίται με αναλγητικά. Εγχυεται τοπικό αναισθητικό. Ο ασθενης αργότερα θα νιώσει την βελόνα που εισχωρει στο νεφρό, ειδικά έαν ο νεφρος είναι ηδη ερεθισμένος. Καποιος άλλος απο το προσωπικο φροντίζει τον ασθενή. Η ολη διαδικασία δεν διαρκει πολυ και αφού τοποθετηθει στον νεφρό ο καθετήρας δεν ποναέι καθόλου.

Τι συμβαίνει μετά την νεφροστομία

Ο ασθενής επιστρέφει στο δωμάτιο του και παρακολουθειται. Πρεπει να μείνει στο κρεββάτι του για μερικές ώρες. Ο καθετήρας παραμένει στην θέση του και ενωνεται με μια σακούλα συλλογής. Ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του φυσιολογικά αλλα πρεπει να αποφευγει αποτομες κινήσεις.

Ποσο καιρό παραμένει ο καθετήρας και τι συμβαίνει μετά.

Μονο οι θεράποντες γιατροι μπορουν να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις. Παντως η αφαίρεση του καθετήρα δεν πονάει καθόλου.