ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Interventional Radiologist fluent in English - Belgium


Για πληροφορίες πίεστε εδώ...

Π.Μ.ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

"ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ" 

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩN

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015

ΥΠΟΒΟΛΕΣ ΕΩΣ 15/10/2014

 

Για περισσότερες πληροφορίες πίεστε εδώ...

Για να δείτε τις εργασίες πιέστε εδώ...

Μέγιστη Τιμητική Διάκριση

Στις 27/03/2012 επιδόθηκε στον Ομότιμο Καθηγητή Ακτινολογίας κ. Δημήτριο Α. Κελέκη το Χρυσούν Μετάλλιο Επεμβατικής Ακτινολογίας της Αμερικανικής Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας, το οποίο αποτελεί την ανώτατη διάκριση της Society of Interventional Radiology (SIR) των ΗΠΑ. 40 Ιατροί Ακτινολόγοι σε όλο τον κόσμο έχουν πάρει αυτή την διάκριση και από αυτούς 4 μόνο είναι Ευρωπαίοι.
Ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Δημήτριος Κελέκης είναι ο ιδρυτής και πρώτος Καθηγητής του Β΄ Εργαστηρίου Ακτινολογίας και γι’ αυτό θεωρούμε ότι η ως άνω διάκριση αποτελεί μέγιστη τιμή τόσο για το Β΄Εργαστήριο Ακτινολογίας όσο και για το ΕΚΠΑ και την Ελλάδα γενικότερα.

Για περισσότερες πληροφορίες πιέστε εδώ...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ελληνική Εταιρεία Επεμβατικής Ακτινολογίας, Αγγειοακτινολογίας & Νευροακτινολογίας οργανώνει Συνεδριάσεις σχετικά με το Μαστό.

Περισσότερες πληροφορίές εδώ...

Εισαγωγή Μέλους

Επισκέψεις

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 430491
Home ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ - Κ.Ν.Σ. ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΙΣΟΔΕΙΟ

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΙΣΟΔΕΙΟ

Τι προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο;
Πόσοι τύποι εγκεφαλικών υπάρχουν;
Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτωματα ενός εγκεφαλικού;
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για ένα εγκεφαλικό

Το εγκεφαλικό είναι η τρίτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, μετά την Αρτηριακή Υπέρταση και τον Καρκίνο. Κάθε 45 δευτερόλεπτα κάποιος στις ΗΠΑ παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ κάθε 3 λεπτά ένας άνθρωπος πεθαίνει από αυτό. Στις ΗΠΑ μόνο, εκτιμάται ότι περίπου 600.000 άτομα κάθε έτος παθαίνουν ένα νέο ή ένα επαναλαμβανόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο. Από αυτούς οι 160.000 θα πεθάνουν από αυτήν την αιτία. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασθενών, που έχουν επιβιώσει από εγκεφαλικό, αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν στις αναπηρίες που τους προκάλεσε η νόσος, όπως απώλεια ομιλίας, αδυναμία, παράλυση, απώλεια ισορροπίας και συνέργιας και σύγχυση και απώλεια μνήμης. Όλα αυτά αποτελούν κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην πορεία ανάρρωσής τους μετά το συμβάν Κάποτε υπήρχε η πεποίθηση ότι πολύ λίγα μπορούσαν να γίνουν μετά από ένα εγκεφαλικό. Τώρα γνωρίζουμε ότι αν σε ένα θύμα εγκεφαλικού παρασχεθεί εντατική φροντίδα μέσα στις πρώτες 3-6 ώρες από το πρώτο σύμπτωμα, τότε είναι δυνατόν να αποφευχθούν εντελώς ή έστω να μειωθούν σε έκταση και σοβαρότητα η ανικανότητα που προκύπτει από ένα εγκεφαλικό. Δυστυχώς πολλοί ασθενείς δεν αναγνωρίζουν τα σημάδια προειδοποίησης ενός εγκεφαλικού ή δεν γνωρίζουν ότι η άμεση και εντατική θεραπεία, μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά την πρόγνωση για ανάρρωση. Μελέτες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο οι ασθενείς αργούν περίπου 13 ώρες από το πρώτο σύμπτωμα, πριν προσφύγουν σε νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, και το 42% των ασθενών ολιγωρούν έως και 24 ώρες. Είναι κρίσιμη και πολύ σοβαρή η επίγνωση της συμπτωματολογίας και η επείγουσα αναζήτηση και παροχή ιατρικής φροντίδας.

Τι προκαλεί τα εγκεφαλικά επεισόδια?

Ένα εγκεφαλικό επεισόδια συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο, που μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο αποφράσσεται από θρόμβο, ή ρηγνύεται,, κάνοντας τον εγκέφαλο να «πεινάσει».Τα νευρικά-εγκεφαλικά κύτταρα εάν στερηθούν το οξυγόνο, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα, τότε αρχίζουν και πεθαίνουν.. Όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθάνουν από την έλλειψη οξυγόνου, τότε το αντίστοιχο τμήμα του σώματος που νευρώνουν, θα παραλύσει, διακόπτοντας έτσι την λειτουργία του π.χ κίνηση, όραση, ομιλία κλπ
Η κύρια αιτία εγκεφαλικού και Παροδικών Ισχαιμικών Επεισοδίων είναι η Νόσος των Καρωτίδων. Στη νόσο αυτή, μία ουσία που ονομάζεται πλάκα, συσωρρεύεται με το πέρασμα του χρόνου στις Καρωτίδες, τα μεγάλα αυτά αγγεία, τα οποία αρδεύουν με αίμα το κεφάλι και τον εγκέφαλο. Η συσώρρευση της πλάκας είναι μία σιωπηλή ασθένεια και διαδικασία, έως ότου μικρά τμήματα από αυτήν αποκολλώνται και μεταφέρονται σε μικρότερες αρτηρίες, τις οποίες και αποφράσσουν. Η φύση και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από το μέγεθος της περιοχής του εγκεφάλου που επηρεάζεται και φυσικά από το εάν η παροχή αίματος στον εγκέφαλο, είναι ολικώς η μερικώς σταματημένη.

Πόσοι Τύποι Εγκεφαλικών Επεισοδίων Υπάρχουν?

Υπάρχουν δύο τύποι εγκεφαλικού:
Θρόμβοι αίματος που αποφράσσουν μία αρτηρία προκαλούν ισχαιμικό επεισόδιο, τον πιο διαδεδομένο τύπο, ο οποίος εντοπίζεται στο 70-80% όλων των εγκεφαλικών. Όταν ένα αγγείο ραγεί, προκαλείται αιμορραγία, ή αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τέτοιου είδους εγκεφαλικά είναι το αποτέλεσμα ενός διερρηγμένου αγγείου, ή ενός ανευρύσματος-μίας ασθενούς περιοχής του αγγείου το οποίο φουσκώνει και σπάει. Μερικές φορές, μη φυσιολογικά αγγειακά πλέγματα, τα οποία καλούνται αρτηριοφλεβώδεις ανωμαλίες, μπορούν να διαρραγούν και να προκαλέσουν αιμορραγικό εγκεφαλικό. Περίπου το 20% των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι αιμορραγικά. Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος εγκεφαλικό σε νέες ηλικίες.
Υπάρχουν επίσης και μικρά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία καλούνται Παροδικά Ισχαιμικά Επεισόδια (ΠΙΕ). Ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη προσβληθεί από ένα τέτοιο επεισόδιο, έχουν αυξημένη πιθανότητα να ξαναπροσβληθούν πάλι. Τα ΠΙΕ, προκαλούν συμπτωματολογία όμοια με αυτή των Γνωστών εγκεφαλικών επεισοδίων, μόνο που χρονικά διαρκούν από μερικά λεπτά, έως λίγες ώρες. Οι άνθρωποι συχνά αγνοούν τέτοιου είδους συμπτώματα, τα οποία ωστόσο αποτελούν μία πρόωρη προειδοποίηση ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Το 35% των ασθενών με ΠΙΕ, εάν παραμείνουν χωρίς αντιμετώπιση και θεραπεία, είναι σίγουρο ότι θα υποστούν ένα κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ποια είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα ενός εγκεφαλικού

Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι, ιδίως στη μία μεριά του σώματος.
Ξαφνική σύγχυση, δυσκολία στην ομιλία, ή στην κατανόηση του λόγου.
Ξαφνική δυσκολία στην όραση, συμπεριλαμβανομένης διπλής όρασης(διπλωπία),θολές εικόνες, ή μερική τύφλωση από το ένα ή και στα δύο μάτια.
Δυσκολία στη βάδιση, ζαλάδες απώλεια ισορροπίας και συγχρονισμού.
Ξαφνικός πονοκέφαλος, χωρίς γνωστή αιτία.

Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου?

Υψηλή Αρτηριακή Πίεση
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή αρτηριακή υπέρταση ασκεί στρες στα τοιχώματα των αγγείων και μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια και σοβαρά επεισόδια από θρόμβους αίματος ή αιμορραγία. Περισσότερους από τους μισούς των θυμάτων εγκεφαλικού, είναι άτομα με μη ελεγχόμενη αρτηριακή υπέρταση.
Ευτυχώς αυτός ο παράγοντας κινδύνου, μπορεί να ελεγχθεί. Με μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή, με την διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα και με μία τακτική φυσική άσκηση, μπορεί να ελέγξουν τα επίπεδα της αρτηριακής πιέσεως Επίσης μπορεί να συνταγογραφηθεί και να χορηγηθεί και φαρμακευτική αγωγή για την πίεση.

Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να οδηγήσουν σε απόφραξη των καρωτίδων αρτηριών, οι οποίες οδηγούν το αίμα από το λαιμό στον εγκέφαλο. Ένα τμήμα από αυτήν την πλάκα μπορεί να αποκοπεί και να μεταφερθεί στον εγκέφαλο, προκαλώντας απόφραξη και ισχαιμία.

Καρδιακή νόσος
Περίπου το 15% των ασθενών αυτών, πάσχουν από κοινή και σχετικά διαδεδομένη καρδιακή δυσλειτουργία η οποία καλείται Κολπικός Ινιδισμός, γεγονός κατά το οποίο οι κόλποι της καρδιάς αντί να συστέλλονται ινιδίζουν. Αυτό επιτρέπει στο αίμα να λιμνάζει και να θρομβώνεται. Εάν ένας θρόμβος αποσπαστεί και εισαχθεί στην κυκλοφορία του αίματος, τότε είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί αιφνίδιο επεισόδιο.

Αρτηριοσκλήρυνση
Όταν οι καρωτίδες αρτηρίες, δηλαδή οι κύριες αρτηρίες αιμάτωσεως του εγκεφάλου, θρομβώνονται λόγω της αθηρωματικής πλάκας, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μεγαλώνει.

Ατομικό Ιστορικό Ασθενών με ΠΙΕ ή με ιστορικό Εγκεφαλικού
Άτομα που έχουν ήδη υποστεί ΠΙΕ ή εγκεφαλικό βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να το ξαναπάθουν. Περιορίζοντας τους επιβαρυντικούς παράγοντες ενός εγκεφαλικού, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις συνήθειες της καθημερινής ζωής, φάρμακα και θεραπείες, μπορεί να μειωθεί και ο κίνδυνος ενός νέου επεισοδίου.

Επιβαρυντικοί παράγοντες τρόπου ζωής
Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το αυξημένο σωματικό βάρος, αποτελούν όλα παράγοντες αυξημένου κινδύνου για την πρόκληση εγκεφαλικού. Υψηλά επίπεδα χοληστερίνης οδηγούν στην αθηρωμάτωση και απόφραξη των καρωτίδων αρτηριών. Εάν τμήμα της αθηρωματικής πλάκας αποσπαστεί, αυτό μπορεί να οδηγήσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Φύλο-Ηλικία-Φυλή
Ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ηλικία, με τα δύο τρίτα των επεισοδίων να συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.28% των επεισοδίων συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών. Οι άνδρες παρουσιάζουν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο αλλά περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από αυτά. Αφροαμερικάνοι, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν, αφενός λόγω των αυξημένων ποσοστών παχυσαρκίας αυξημένης αρτηριακής πιέσεως, και σακχαρώδους διαβήτη στην φυλή τους.

Οικογενειακό ιστορικό για ΠΙΕ ή εγκεφαλικό
Εάν κάποιος από την οικογένειά σας παρουσίασε εγκεφαλικό επεισόδιο, ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, τότε ίσως βρίσκεστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθείτε κι εσείς. Τακτικός ιατρικός έλεγχος, αλλαγές προς το καλύτερο του καθημερινού τρόπου ζωής και φαρμακευτική αγωγή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.

Σακχαρώδης Διαβήτης
Ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό. Ωστόσο ο έλεγχος και η παρακολούθηση του διαβήτου, μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο.

Δρεπανοκυτταρική Αναιμία
Στη δρεπανοκυτταρική αναιμία τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν μικρότερη ικανότητα να μεταφέρουν οξυγόνο, στους ιστούς και στα όργανα, αλλά έχουν αυξημένη τάση να προσκολλώνται στα τοιχώματα των αγγείων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα απόφραξης εγκεφαλικών αρτηριών, η οποία οδηγεί σε εγκεφαλικό.

Υπερομοκυστειναιμία
Αυξημένα επίπεδα ομοκυστείνης στο αίμα, έχει χαρακτηρισθεί σαν επιβαρυντικός παράγοντας τόσο καρδιακού, όσο και εγκεφαλικού επεισοδίου, ο οποίος ίσως είναι εξίσου σημαντικός με τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Η ομοκυστείνη είναι ένα προϊόν-παράγωγο του μεταβολισμού της μεθιονίνης, ενός αμινοξέως σημαντικού στην ανθρώπινη διατροφή.