ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Interventional Radiologist fluent in English - Belgium


Για πληροφορίες πίεστε εδώ...

Π.Μ.ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

"ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ" 

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩN

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015

ΥΠΟΒΟΛΕΣ ΕΩΣ 15/10/2014

 

Για περισσότερες πληροφορίες πίεστε εδώ...

Για να δείτε τις εργασίες πιέστε εδώ...

Μέγιστη Τιμητική Διάκριση

Στις 27/03/2012 επιδόθηκε στον Ομότιμο Καθηγητή Ακτινολογίας κ. Δημήτριο Α. Κελέκη το Χρυσούν Μετάλλιο Επεμβατικής Ακτινολογίας της Αμερικανικής Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας, το οποίο αποτελεί την ανώτατη διάκριση της Society of Interventional Radiology (SIR) των ΗΠΑ. 40 Ιατροί Ακτινολόγοι σε όλο τον κόσμο έχουν πάρει αυτή την διάκριση και από αυτούς 4 μόνο είναι Ευρωπαίοι.
Ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Δημήτριος Κελέκης είναι ο ιδρυτής και πρώτος Καθηγητής του Β΄ Εργαστηρίου Ακτινολογίας και γι’ αυτό θεωρούμε ότι η ως άνω διάκριση αποτελεί μέγιστη τιμή τόσο για το Β΄Εργαστήριο Ακτινολογίας όσο και για το ΕΚΠΑ και την Ελλάδα γενικότερα.

Για περισσότερες πληροφορίες πιέστε εδώ...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ελληνική Εταιρεία Επεμβατικής Ακτινολογίας, Αγγειοακτινολογίας & Νευροακτινολογίας οργανώνει Συνεδριάσεις σχετικά με το Μαστό.

Περισσότερες πληροφορίές εδώ...

Εισαγωγή Μέλους

Επισκέψεις

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 430493
Home ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΝΔΟΑΓΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΚΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΝΩΣΗΣ ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ (STENT)

ΕΝΔΟΑΓΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΚΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΝΩΣΗΣ ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ (STENT)

Οι καρωτίδες είναι κλάδοι της αορτής οι οποίοι κινούνται μέσα στον τράχηλο προς το κρανίο. Τροφοδοτούν το πρόσωπο και τον εγκέφαλο με αίμα πλούσιο σε οξυγόνο. Όταν οι καρωτίδες αποφραχθούν από σταδιακά δομούμενη πλάκα αυτό ονομάζεται αγγειακή νόσος καρωτίδων (μια μορφή αρτηριοσκλήρυνσης). Είναι η ίδια διαδικασία που προκαλεί τη στεφανιαία νόσο που μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα και καρδιακή προσβολή.

Στην αγγειακή νόσο των καρωτίδων οι γιατροί ανησυχούν για τη ρήξη της πλάκας, την μετανάστευσή της σε αρτηρίες του εγκεφάλου και την πρόκληση εγκεφαλικού. Η αθηρωμάτωση των καρωτίδων μπορεί να μην έχει συμπτώματα και μπορεί να ανιχνευθεί μόνο με ορισμένες εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα, η μαγνητική τομογραφία, η αξονική τομογραφία και η αγγειογραφία. Οι γιατροί στηρίζονται επίσης σε ορισμένους παράγοντες κινδύνου για να ανακαλύψουν πιθανές περιπτώσεις αγγειακής νόσου των καρωτίδων. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν :

Φύλο
Ηλικία
Οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού ή αρτηριοσκλήρυνσης
Έλλειψη σωματικής άσκησης
Διατροφή με υψηλά λιπαρά
Παχυσαρκία
Μη ρυθμιζόμενος σακχαρώδης διαβήτης
Υπέρταση
Άγχος
Υψηλή χοληστερόληΕνδαγγειακή επέμβαση αποκατάστασης στένωσης καρωτίδων
Αν οι καρωτίδες παρουσιάζουν σημαντική αρτηριοσκλήρυνση υπάρχει κίνδυνος πλήρους ή παροδικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Για να εμποδίσουμε τη ρήξη της αρτηριακής πλάκας των καρωτίδων και να αποφύγουμε το εγκεφαλικό επεισόδιο έχουμε ένα σύνολο επιλογών που περιλαμβάνουν το χειρουργείο και την ενδοπρόθεση καρωτίδων.
Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε τη χρήση ενδοπροθέσεων για τις καρωτίδες αρτηρίες το Σεπτέμβριο του 2004. Μέχρι τότε η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της αρτηριοσκλήρυνσης των καρωτίδων ήταν μία χειρουργική επέμβαση ονομαζόμενη ενδαρτηρεκτομή. Στη διάρκεια της επέμβασης ο χειρουργός κάνει μια τομή στο λαιμό του ασθενούς ώστε να αποκαλύψει την αρτηρία και μετά αφαιρεί τον έσω χιτώνα του αγγείου απομακρύνοντας έτσι την πλάκα. Ένας από τους υψηλότερους κινδύνους στη διάρκεια της επέμβασης αυτής είναι το εγκεφαλικό.
Για την αποφυγή εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω της αρτηριοσκλήρυνσης των καρωτίδων οι γιατροί μπορεί να επιλέξουν το συνδυασμό αγγειοπλαστικής με μπαλόνι και τοποθέτησης ενδοπρόθεσης (stent) καρωτίδων. Πρώτα τοποθετείται ένα ειδικό καλάθι - φίλτρο για να συλλάβει όποια πλάκα ή θρόμβο αίματος που μπορεί να σπάσει και να απελευθερωθεί στη διάρκεια της υπόλοιπης διαδικασίας. Το φίλτρο απομακρύνεται στο τέλος της επέμβασης. Η ενδοπρόθεση (stent) τοποθετείται για να διανοίξει τον αυλό του αγγείου, να διατηρήσει την πλάκα στη θέση της και κρατώντας την αρτηρία ανοιχτή να εξασφαλίσει επαρκή αιματική ροή στον εγκέφαλο. Το εγκεφαλικό είναι η πιο σημαντική επιπλοκή στη διάρκεια της επέμβασης και συμβαίνει στο 5% των ασθενών.
Η τοποθέτηση ενδοπρόθεσης (stent) καρωτίδων έχει αναδειχθεί με μελέτες να είναι το ίδιο αποτελεσματική με την χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων η τοποθέτηση ενδοπρόθεσης (stent) καρωτίδων είναι ενδεδειγμένη αν ο ασθενής:

Είχε ένα μόνιμο ή παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο
Έχει >50% στένωση καρωτίδας
Δεν είχε εγκεφαλικό ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο αλλά έχει στένωση των καρωτίδων 80% ή περισσότερο.
Έχει προβλήματα υγείας ή σωματική κατάσταση που δεν του επιτρέπουν ενδαρτηρεκτομή
Ενδοπρόθεση καρωτίδων δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε ασθενείς με :

Δεν μπορούν να πάρουν αντιπηκτικά φάρμακα
Έχουν προβλήματα αιμορραγικά όπως ή αιμορροφιλία
Είναι αλλεργικοί στη νιτινόλη, ένα κράμα νικελίου και τιτανίου από το οποίο φτιάχνεται η ενδοπρόθεση (stent)
Έχουν ανατομικές ιδιαιτερότητες που εμποδίζουν τον καθετήρα να φτάσει στην απόφραξη

Οφέλη και κίνδυνοι από την τοποθέτηση ενδοπρόθεσης.
Στηριγμένοι στις πρώτες έρευνες η ενδοπρόθεση (stent) καρωτίδων είναι μια επιτυχής και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος εναλλακτική της χειρουργικής επέμβασης σε αυτούς τους ασθενείς..
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς που βγαίνουν από το νοσοκομείο μετά από επέμβαση τοποθέτησης ενδοπρόθεσης (stent) δεν αναφέρουν επιπλοκές ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Η πιο συχνή επιπλοκή είναι η επαναστένωση της καρωτίδας μετά την επέμβαση. Τότε μπορεί να χρειαστεί αγγειοπλαστική με μπαλόνι ή επανατοποθέτηση ενδοπρόθεσης.

Άλλες λιγότερο συχνές επιπλοκές είναι:
Βλάβη των αγγείων της βουβωνικής περιοχής μπορεί να προκαλέσει μικρή αιμορραγία και σταματά συνήθως μόνη της.
Λοίμωξη ή μελάνιασμα της βουβωνικής περιοχής όπου η ενδοπρόθεση (stent) εισάγεται.

Διαδικασία πριν και κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης ενδοπρόθεσης
Πριν την τοποθέτηση της ενδοπρόθεσης (stent) ο ασθενής θα συζητήσει το ιατρικό του ιστορικό και αν παίρνει φάρμακα με το γιατρό του. Ειδικά θα πρέπει να αναφερθούν όποιες αλλεργίες μπορεί να έχει συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών στο ιώδιο ή στο πλαστικό και στο μέταλλο που φτιάχνεται την ενδοπρόθεση (νικέλιο – τιτάνιο)
Ο γιατρός θα ζητήσει από τον ασθενή να μην φαει ή να μην πιει από τα μεσάνυχτα το βράδυ πριν την επέμβαση. Ένα ήπιο ηρεμιστικό μπορεί να χορηγηθεί πριν τη διαδικασία για να ηρεμήσει ο ασθενής.
Η αγγειοπλαστική και η τοποθέτηση της ενδοπρόθεσης (stent) γίνονται στην αγγειογραφική αίθουσα. Στον ασθενή οι χώροι αυτοί μπορεί να θυμίζουν αίθουσα χειρουργείου με τις οθόνες παρακολούθησης ζωτικών σημείων και τις ακτινολογικές συσκευές.
Μέσα την είσοδο του στην αίθουσα ο ασθενής θα ζητηθεί να ξαπλώσει πάνω στο εξεταστικό τραπέζι. Επειδή οι περισσότερες ενδοπροθέσεις καρωτίδων τοποθετούνται μέσω της μηριαίας αρτηρίας, η βουβωνική περιοχή απολυμαίνετα με αντισηπτικό υγρό και καλύπτεται με αποστειρωμένο σεντόνι.
Ο γιατρός στη συνέχεια εγχύει τοπικά ένα τοπικό αναισθητικό στο σημείο όπου θα εισαχθεί ο καθετήρας. Αντίθετα με την ενδαρτηρεκτομή που γίνεται υπό γενική αναισθησία, στη διάρκεια της τοποθέτησης ενδοπρόθεσης (stent) ο ασθενής είναι συνήθως ξύπνιος και αισθάνεται μόνο ένα τσίμπημα όταν γίνει η παρακέντηση και ένα αίσθημα θερμότητας καθώς θα δρα το αναισθητικό. Ο ασθενής θα έχει επίσης έναν ενδοφλέβιο καθετηράκι ώστε να του χορηγούνται αντιπηκτικά και όποια άλλα φάρμακα χρειαστούν στη διάρκεια της επέμβασης. Επίσης θα είναι συνδεδεμένος με οθόνη παρακολούθησης καρδιακού ρυθμού και αρτηριακής πίεσης.
Αφού ο ασθενής είναι έτοιμος, ένας καθετήρας θα προωθηθεί μέσα στην μηριαία αρτηρία. Ο γιατρός θα εγχύσει στη συνέχεια σκιαγραφικό μέσω του καθετήρα, ώστε να μπορεί να δει και να απεικονίσει τις αρτηρίες του τραχήλου και του εγκεφάλου. Αυτό θα συνοδευτεί με ένα αίσθημα θερμότητας.
Στη συνέχεια ο γιατρός θα εισάγει ένα προστατευτικό φίλτρο πάνω σε ένα σύρμα μέσα από τον καθετήρα. Το φίλτρο αυτό μοιάζει με καλάθι, προωθείται πέρα από τη στένωση, εκπτύσσεται και εμποδίζει τα κομμάτια της πλάκας που μπορεί να σπάσουν στη διάρκεια της διαδικασίας να κινηθούν προς τον εγκέφαλο και να προκαλέσουν εγκεφαλικό.
Με το φίλτρο στη θέση του ο γιατρός μπορεί στη συνέχεια να κάνει την αγγειοπλαστική με μπαλόνι. Σε αυτή τη φάση ένα μπαλόνι φουσκώνεται γρήγορα ώστε να απωθήσει την πλάκα στο αρτηριακό τοίχωμα. Το μπαλόνι ξεφουσκώνεται και απομακρύνεται. Στη συνέχεια εισάγεται η ενδοπρόθεση (stent) στην καρωτίδα. Ένα λίγο μεγαλύτερο μπαλόνι χρησιμοποιείται ώστε να εκτείνει πλήρως την ενδοπρόθεση(stent) πάνω στο τοίχωμα.
Μόλις η ενδοπρόθεση (stent) είναι στη θέση της, το μπαλόνι και το φίλτρο θα απομακρυνθούν. Μέσα σε λίγες εβδομάδες η ενδοπρόθεση (stent) θα καλυφθεί με ένα λεπτό στρώμα ιστού και θα είναι ένα μόνιμο εμφύτευμα το οποίο ο ασθενής δεν θα αισθάνεται.

Μετά την τοποθέτηση της ενδοπρόθεσης
Αμέσως μετά την επέμβαση πολλοί ασθενείς αισθάνονται υπνηλία ή ζάλη από την ήπια αναισθησία που έλαβαν. Μετακινούνται λίγο αργότερα στη μονάδα παρακολούθησης, όπου γιατροί και νοσηλεύτριες θα παρακολουθούν τα ζωτικά τους σημεία και κυρίως τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή τους πίεση και θα κρατούν το σημείο εισαγωγής του καθετήρα καθαρό. Επίσης στους περισσότερους ασθενείς γίνεται ένας αδρός νευρολογικός έλεγχος, όπως να μετακινήσει τα δάχτυλα του χεριού και του ποδιού και να παρακολουθήσει ένα φως με τα μάτια του.
Μετάκαι την απομάκρυνση του θηκαριού της βουβωνικής χώρας οι περισσότεροι ασθενείς θα μείνουν ξαπλωμένοι για αρκετές ώρες μετά τη διαδικασία και θα μείνουν στο νοσοκομείο μία με δύο μέρες για παρακολούθηση. Μετά την επέμβαση πρέπει να πίνουν πολλά υγρά ώστε να αποφύγουν την αφυδάτωση και να απομακρύνουν το σκιαγραφικό από τον οργανισμό τους. Θα τους ζητηθεί να μην οδηγήσουν και να μην κάνουν μπάνιο για δύο ήμερες. Επίσης είναι σημαντικό να ακολουθήσουν τη φαρμακευτική αγωγή που θα τους δοθεί μετά την αποκατάσταση της βατότητας των καρωτίδων. Αυτό περιλαμβάνει αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα που θα εμποδίσουν τη δημιουργία θρόμβων μέσα στην καρωτίδα.
Σχεδόν το 5% των ασθενών παρουσιάζουν επαναστένωση ή απόφραξη των καρωτίδων μετά την τοποθέτηση ενδοπρόθεσης. Απαιτείται μακροχρόνια παρακολούθηση με υπερηχογράφημα ώστε να ελέγχεται η βατότητα της καρωτίδας