ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Interventional Radiologist fluent in English - Belgium


Για πληροφορίες πίεστε εδώ...

Π.Μ.ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

"ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ" 

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩN

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015

ΥΠΟΒΟΛΕΣ ΕΩΣ 15/10/2014

 

Για περισσότερες πληροφορίες πίεστε εδώ...

Για να δείτε τις εργασίες πιέστε εδώ...

Μέγιστη Τιμητική Διάκριση

Στις 27/03/2012 επιδόθηκε στον Ομότιμο Καθηγητή Ακτινολογίας κ. Δημήτριο Α. Κελέκη το Χρυσούν Μετάλλιο Επεμβατικής Ακτινολογίας της Αμερικανικής Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας, το οποίο αποτελεί την ανώτατη διάκριση της Society of Interventional Radiology (SIR) των ΗΠΑ. 40 Ιατροί Ακτινολόγοι σε όλο τον κόσμο έχουν πάρει αυτή την διάκριση και από αυτούς 4 μόνο είναι Ευρωπαίοι.
Ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Δημήτριος Κελέκης είναι ο ιδρυτής και πρώτος Καθηγητής του Β΄ Εργαστηρίου Ακτινολογίας και γι’ αυτό θεωρούμε ότι η ως άνω διάκριση αποτελεί μέγιστη τιμή τόσο για το Β΄Εργαστήριο Ακτινολογίας όσο και για το ΕΚΠΑ και την Ελλάδα γενικότερα.

Για περισσότερες πληροφορίες πιέστε εδώ...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ελληνική Εταιρεία Επεμβατικής Ακτινολογίας, Αγγειοακτινολογίας & Νευροακτινολογίας οργανώνει Συνεδριάσεις σχετικά με το Μαστό.

Περισσότερες πληροφορίές εδώ...

Εισαγωγή Μέλους

Επισκέψεις

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 430494
Home ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ορισμός
Η αγγειογραφία είναι η μελέτη των αγγείων με τη χρήση των ακτίνων Χ. Στην αγγειογραφία χρησιμοποιούνται ακτινοσκιερές ουσίες που καθιστούν τα αγγεία ορατά κατά την ακτινοβόληση. Aρτηριογραφία είναι το είδος της αγγειογραφίας στο οποίο μελετώνται οι αρτηρίες

Σκοπός
H αγγειογραφία χρησιμοποιείται για να aναδειχθούν ανωμαλίες ή αποφράξεις στα αγγεία, κατά μήκος του αγγειακού δικτύου καθώς και σε ορισμένα όργανα. Η διαδικασία χρησιμοποιείται συνήθως για να διαγνωστεί η αθηρωματική νόσος (στένωση των αγγείων από ασβεστωμένες πλάκες), οι παθήσεις της καρδιάς, για την εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας και την ανίχνευση νεφρικών κύστεων ή όγκων, για την ανίχνευση ανευρυσμάτων( μια ανώμαλη διόγκωση των αρτηριών που μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη και αιμορραγία), όγκων, θρόμβων αίματος ή αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών (ανώμαλες επικοινωνίες αρτηριών και φλεβών) στον εγκέφαλο. Επίσης, χρησιμοποιείται για να δώσει στους χειρουργούς μία ακριβή χαρτογράφηση πριν από μία μεγάλη χιρουργική επέμβαση.

Προληπτικά μέτρα
Ασθενείς με νεφρικό νόσημα μπορεί να υποστούν μεγαλύτερη βλάβη στα νεφρά από τη χρήση σκιαγραφικών μέσων (ακτινοσκιερές ουσίες) τα οποία θεωρούνται νεφροτοξικά. Ασθενείς με αυξημένη πιθανότητα να σχηματίσουν θρόμβους στο αίμα τους ή έχουν γνωστή αλλεργία στο σκιαγραφικό ή στο ιώδιο (ένα συστατικό κάποιων σκιαγραφικών μέσων) μπορεί να μην είναι ιδανικοί υποψήφιοι για αγγειογραφία. Επίσης λόγω του ότι οι ακτίνες Χ είναι ιοντίζουσα ακτινοβολία και η έκθεση του εμβρύου σε αυτή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ανάπτυξης, οι έγκυες γυναίκες συνιστάται να αποφεύγουν τη διαδικασία.

Περιγραφή
Η αγγειογραφία συνήθως πραγματοποιείται σε νοσοκομειακές μονάδες από ειδικούς επεμβατικούς ακτινολόγους. Λαμβάνει χώρα σε ειδική αίθουσα με ειδικό αγγειογραφικό μηχάνημα. Κατά την διάρκεια των περισσότερων ειδών αγγειογραφίας πρέπει να απεικονίζονται οι ζωτικές λειτουργίες (αρτηριακή πίεση, σφυγμός) του ασθενούς.
Η αγγειογραφία απαιτεί την έγχυση σκιαγραφικής ουσίας που καθιστά τα αγγεία ορατά με τη χρήση ακτίνων Χ. Αυτή η ουσία εγχέεται μετά την παρακέντηση της αρτηρίας συνήθως στη βουβωνική περιοχή ή στη μασχάλη ή στη βραχιόνιο. Η περιοχή παρακέντησης απολυμαίνεται με αντισηπτικό υγρό και στη συνέχεια γίνεται τοπική αναισθησία. Πρώτα γίνεται μια μικρή τομή στο δέρμα για να βοηθηθεί η βελόνη να περάσει. Στη συνέχεια η βελόνη που περιέχει ένα εσωτερικό τμήμα που ονομάζεται στυλεός τοποθετείται διαμέσου του δέρματος μέσα στην αρτηρία. Όταν ο ακτινολόγος έχει παρακεντήσει την αρτηρία τότε ο στυλεός αφαιρείται και αντικαθίσταται από ένα μακρύ οδηγό σύρμα. Είναι φυσιολογικό να βγαίνει αίμα από τη βελόνη αφού αφαιρεθεί ο στυλεός μέχρι να τοποθετηθεί το σύρμα.
Στη συνέχεια το οδηγό σύρμα προωθείται κατά μήκος της αρτηρίας μέχρι να φτάσουμε στη θέση που θέλουμε να απεικονίσουμε. Μια οθόνη χρησιμοποιείται για την απεικόνιση του αγγειακού δένδρου,του ασθενούς και χρησιμοποιείται για να τοποθετηθεί ο καθετήρας στη σωστή θέση. Όταν το σύρμα βρεθεί στην κατάλληλη θέση αφαιρείται η βελόνη και ένας καθετήρας προωθείται κατά μήκος του οδηγού σύρματος μέχρι και αυτός να φτάσει την περιοχή μελέτης. Τότε αφαιρείται το σύρμα και παραμένει ο καθετήρας έτοιμος για να δεχτεί την έγχυση σκιαγραφικού.
Ανάλογα με το είδος της αγγειογραφίας που θα γίνει, το σκιαγραφικό είτε εγχύεται με το χέρι με μια σύριγγα είτε χρησιμοποιείται ένα αυτόματος εγχυτής συνδεδεμένος με καθετήρα. Ένας αυτόματος εγχυτής χρησιμοποιείται συχνά γιατί μπορεί να δώσει μεγάλη ποσότητα σκιαγραφικού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο ασθενής ειδοποιείται ότι θα αρχίσει η έγχυση και ότι πρέπει να παραμείνει εντελώς ακίνητος. Η έγχυση προκαλεί κάποια μικρή ή μέτρια ενόχληση. Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν από κεφαλαλγία, ζάλη, καρδιακές αρρυθμίες, αίσθημα θερμότητας, στηθάγχη και συνήθως διαρκούν πολύ λίγο. Πολλές φορές χρειάζεται να δούμε κάποιες περιοχές με διαφορετική γωνία οπότε χρειάζεται να εγχυθούν νέες ποσότητες σκιαγραφικού. Κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε έγχυσης η ακτινολογική λυχνία μπορεί να κινείται.
Κατά τη διάρκεια της έγχυσης λαμβάνεται σειρά εικόνων για να αναδειχθεί σωστά το πρόβλημα του ασθενούς. Λόγω της υψηλής πίεσης του αρτηριακού αίματος, το σκιαγραφικό διαλύεται στην κυκλοφορία του ασθενούς πολύ γρήγορα, οπότε απαιτείται να λαμβάνονται εικόνες με μεγάλη συχνότητα.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ο καθετήρας αφαιρείται αργά από το σώμα του ασθενούς. Εφαρμόζουμε τότε πίεση στο σημείο της παρακέντησης για 10 -20 λεπτά, έτσι ώστε να θρομβωθεί το σημείο της παρακέντησης και να σταματήσει η αιμορραγία.
Οι περισσότερες αγγειογραφίες ακολουθούν τη διαδικασία που περιγράψαμε αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή του αγγειακού δικτύου που θέλουμε να αναδείξουμε.


Είδη αγγειογραφιών


Αγγειογραφία Εγκεφάλου: Χρησιμοποιείται για να εντοπιστούν ανευρύσματα, αποφράξεις ή ανωμαλίες των αγγείων του εγκεφάλου.


Στεφανιογραφία: χρησιμοποιείται για την απεικόνιση των στεφανιαίων αγγείων η απόφραξη των οποίων αποτελεί την αιτία του εμφράγματος ή άλλων καρδιακών παθήσεων.


Πνευμονική αγγειογραφία: Γίνεται για να μελετηθεί η κυκλοφορία του αίματος στους πνεύμονες. Ο καθετήρας εισάγεται σε φλέβα και όχι σε αρτηρία και προωθείται ως τους πνεύμονες.


Αγγειογραφία νεφρών: Γίνεται για την εκτίμηση της λειτουργίας των νεφρών.


Αγγειογραφία αλληρείου τρίποδα μεσεντερίων αγγείων:Χρησιμοποιείται για την ανίχνευση ανευρυσμάτων, θρόμβωσης ή σημείων ισχαιμίας στην κοιλιακή ή στις μεσεντέριες αρτηρίες, αλλά και για να εντοπιστούν σημεία αιμορραγίας.


Σπληνο-πυλαιόγραφία: Παραλλαγή της αγγειογραφίας στην οποία το σκιαγραφικό εγχέεται απευθείας στο σπλήνα.


Προετοιμασία
Οι ασθενείς που πρόκειται να αγγειογραφηθούν συνιστάται να προσέρχονται νηστικοί εκτός από τος διαβητικούς που θα πρέπει να έχουν φάει ελαφρύ πρωινό και να έχουν πάρει τα φάρμακά τους. Πρέπει να αφαιρούν ό,τι κοσμήματα φορούν και να φορούν ρούχα χειρουργείου. Αν η παρακέντηση γίνει στη μασχάλη ή στη βουβωνική περιοχή μπορεί να χρειαστεί ξύρισμα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να χορηγηθεί κάποιο ηρεμιστικό στον ασθενή. Τέλος πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίζεται μια φλεβική γραμμή στον άρρωστο μήπως χρειαστεί να του χορηγηθούν φάρμακα, οροί ή αίμα. Πριν από την αγγειογραφία οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται για τη διαδικασία και τις πιθανές επιπλοκές της και να υπογράφουν γραπτή συγκατάθεση.


Περιποίηση μετά την εξέταση
Επειδή η απειλητική για τη ζωή εσωτερική αιμορραγία είναι μια πιθανή επιπλοκή της παρακέντησης της αρτηρίας συνήθως συνίσταται η παραμονή των ασθενών για ένα 24ωρο στο νοσοκομείο. Αν η διαδικασία λαμβάνει χώρα σε εξωτερικό ασθενή, αυτός θα πρέπει να παρακολουθείται για τουλάχιστον 12 ώρες μετά τη διαδικασία. Αν η διαδικασία περιελάμβανε την παρακέντηση της μηριαίας αρτηρίας, τότε θα ζητηθεί από τον άρρωστο να κρατήσει το πόδι του στην ευθεία και σχετικά ακίνητο κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Πρέπει να παρακολουθούνται στενά τα ζωτικά σημεία του αρρώστου αλλά και το σημείο της παρακέντησης. Μπορούν να χορηγηθούν παυσίπονα στον άρρωστο αν νιώθει άβολα και να τοποθετηθεί πάγος στο σημείο της παρακέντησης για να μειωθεί το οίδημα. Είναι φυσιολογικό για το σημείο της παρακέντησης να πονάει και να είναι μελανιασμένο για αρκετές εβδομάδες. Μπορούν να σχηματιστούν επίσης αιματώματα, σκληρές μάζες που σχηματίζονται από τη ρήξη αγγείων, κατά τη διάρκεια της εξέτασης και πρέπει να παρακολουθούνται στενά γιατί μπορεί να δείχνουν ότι το σημείο της παρακέντησης αιμορραγεί ακόμα.
Οι ασθενείς αυτοί επίσης συμβουλεύονται να ξεκουράζονται για 2 με 3 μέρες μετά, έτσι ώστε να μην υποβάλουν την αρτηρία τους σε πίεση. Οι ασθενείς που παρατηρούν αιμορραγία, ανώμαλο οίδημα στην περιοχή της παρακέντησης και ξαφνικές ζάλες ή πόνους στο θώρακα τις μέρες που ακολουθούν μια αγγειογραφία πρέπει οπωσδήποτε να αναζητούν ιατρική βοήθεια.


Κίνδυνοι
Επειδή η αγγειογραφία περιλαμβάνει την παρακέντηση αρτηρίας, η εσωτερική αιμορραγία είναι στις πιθανές επιπλοκές της διαδικασίας. Όπως, επίσης, και η επιμόλυνση του σημείου της παρακέντησης είναι μια πιθανή επιπλοκή, αλλά αυτή είναι σπάνια.
Έμφραγμα ή καρδιακή ανακοπή μπορεί να προκληθούν από μια αγγειογραφία αν τραυματιστούν πλάκες κατά τον καθετηριασμό και σχηματιστούν θρόμβοι που στη συνέχεια αποφράξουν αγγεία. Η καρδιά επίσης μπορεί να τραυματιστεί κατά τη διάρκεια καθετηριασμών διαμέσου των καρδιακών κοιλοτήτων και να προκληθούν αρρυθμίες.
Οι ασθενείς που έχουν αλλεργία στο σκιαγραφικό μπορούν να βιώσουν μια ποικιλία συμπτωμάτων όπως οίδημα, δύσπνοια, καρδιακή ανακοπή και ξαφνικά πτώση της αρτηριακής πίεσης. Αν ο ασθενής γνωρίζει το πρόβλημα πριν την επέμβαση τότε φάρμακα μπορούν να του χορηγηθούν πριν από την επέμβαση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό. Η αγγειογραφία περιλαμβάνει μικρή έκθεση στην ακτινοβολία και γιαυτό η έκθεση στην ακτινοβολία καταγράφεται και έτσι ο ασθενής που πρόκειται να χρειαστεί πολλές συνεδρίες γνωρίζει το συνολικό ποσό δόσης.


Φυσιολογικά Αποτελέσματα
Το αποτέλεσμα της αγγειογραφίας ή αρτηριογραφίας εξαρτάται από την αρτηρία ή το όργανο που μελετάται. Γενικά τα αποτελέσματα θα πρέπει να αναδεικνύουν μια φυσιολογική και ανεμπόδιστη κυκλοφορία στο αγγειακό σύστημα.


Παθολογικά αποτελέσματα
Παθολογικά αποτελέσματα μιας αγγειογραφίας μπορεί να δείχνουν κάποιο στενωμένο αγγείο ή εμποδιζόμενη αιματική ροή (ισχαιμία) ή μια ανώμαλη μορφολογία, θέση του αγγείου. Τα αποτελέσματα της αγγειογραφίας ποικίλουν πάρα πολύ και πρέπει να διαγιγνώσκονται από πεπειραμένο ακτινολόγο.